joi, 14 aprilie 2011

Tutorial CSS

CSS in relatie cu HTML
Inainte de a continua si in cazul in care nu stapaniti HTML siXHTML va sfatuiesc sa cititi cele doua tutoriale.
Ce veti invata in acestTutorial CSS:
- cum sa scrieti corect cod CSS
- unde si cum trebuie plasat codul CSS
- sa faceti un layout, un meniu folosind CSS
- sa personalizezi campuri cu ajutorul CSS, si implicit formulare
- imagini transparente, galerie de imagini folosind CSS
- s.a.m.d.
Acestea fiind spuse va invit sa cititi in continuare tutorialul CSS

Introducere - De ce folosim CSS

Cu ajutorul CSS-ului putem crea pagini web simple dar si complexe folosind efecte diverse. Cu CSS putem stabili culoarea, marimea si fontul textului, deasemenea putem crea un layout (un suoport pentru elementele HTML) personalizat adaugand margine culoare sau imagine de fond si multe altele. In concluzie CSS te poate scapa de multe batai de cap, ajutandute in a mentine codul html cat mai simplu si mai ordonat.

Introducere - Ce este CSS - Generalitati

Cascading Style Sheets pe numele lui mic CSS se foloseste pentru a personaliza tagurile HTML..
In principiu HTML a fost conceput pentru a marca elementele unei pagini:
<html>
<head>
<title>......</title>
</head>
<body>
<h1>......</h1>
<p>........</p>
</body>
</html>
Odata cu introducerea HTML 3.2 au fost introduse si atributele de personalizare a tag-urilor precum "font", "color" etc. A fost atunci cand limbajul de programare HTML a devenit greoi. Fiecare pagina a websitului trebuia luata separat si modificate proprietatile elementelor principale.
Aceasta problema a fost rezolvata in versiunea 4.0 a HTML-ului. Toate atributele de personalizare au fost scoase si salvate intr-un fisier extern cu extensia ".css".
In felul acesta modificand un singur fisier putem schimba forma in care sunt afisate toate paginile unui website. Putem schimba culoarea textului, fontul, marimea, putem personaliza div-uri, formulare si multe altele.
Si cam atat despre ce face si ce este CSS-ul. In capitolul urmator vom trece la lucruri mai practice si vom invata cum anume sa facem tot ce am spus ca se poate face folosind CSS.

Tutorialul CSS urmator



Comentarii


   alina

Imi spuneti va rog ce cod trebuie sa contina o pagina simpla de css pe care sa o salvez cu .css pe notepad pe care apoi sa o pot folosi ca foaie externa sa puna culoarea de fundal pentru alte pagini? O pagina care se salveaza cu .CSS are doar elemente de CSS sau trebuie combinate cu HTML,salvat cu .CSS iar apoi facuta o alta pagina pentru legaturi? Pagina externa care contine link catre fisierul .CSS(si coduri HTML) trebuie salvata cu .CSS sau .HTML? Va multumesc.
18-Nov-2010 - 04:12


   mandy

Nu prea inteleg tot dar incerc sa iti spun cat de cat. Deci,.... pagina salvata ca .css contine numai elemente css. Defapt css "aranjeaza" pagina html pe care o creezi tu, ii da font, culoare...... .Dar pagina html trebuie sa aiba link catre fisierul.css imediat dupa title. Pagina html poate sa contina si cod css. Codul css poate fi adaugat paginii tale in vreo 4 moduri, daca imi amintesc bine. Fii atenta la tutorialul asta la capitolul "Extern, intern sau inline". Acolo gasesti tot. Daca, chiar nu intelegi mai cauta o detaliere a introducerii codului css in html, dar eu zic ca in acest tutorial este suficient sa intelegi.
07-Dec-2010 - 05:35


   Alex

Imi pare rau, dar nu m-am putut abtine. "limbajul de programare HTML". Stii de la ce vine HTML sau ce este HTML de fapt? Pentru ca nu este nici pe de parte un limbaj de programare, si nu te poti considera "programator" daca scrii html. E considerat bun simt sa stii despre ce vorbesti inainte sa scrii tutoriale despre asta.
19-Jan-2011 - 17:07